G20, BRICS, WEF och "byggandet av en rättvis värld och en hållbar planet"
Kris- och krigsprofitering respekterar inga gränser
Detta år kommer att bli avgörande för den framtida agendan, med det kommande FN-toppmötet i september. Detta är tänkt att lägga grunden för en stärkt ekonomisk global styrning med G20 i en upphöjd position inom FN och det internationella finansiella systemet.
FN:s policyöversikt Reforms to the International Financial Architecture, som bygger på förslag från FN:s Vår gemensamma agenda, har föreslagit ett "topporgan" för ekonomisk samordning som är tänkt att fungera som en nyckelkomponent för att uppnå Agenda 2030 och hållbarhetsmålen. Detta organ är planerat att inkludera G20, FN och de globala finansiella institutionerna och kommer att samlas vid ett toppmöte vartannat år.
Mottot för G20 (Group of twenty), under ordförandeskap av Brasilien och president Lula da Silva, är "att bygga en rättvis värld och en hållbar planet". Fokusområdena är: "De tre dimensionerna av hållbar utveckling", "Bekämpa hunger, fattigdom och ojämlikhet" och "Global Governance Reform".1
G20 grundades efter den asiatiska finanskrisen 1999 och utvecklades till det främsta globala forumet för att diskutera och hantera globala utmaningar under den globala finanskrisen knappt tio år senare.
Denna typ av arrangemang hade tidigare diskuterats vid en informell sammankomst av världsekonomiska ledare (IGWEL) under World Economic Forums årliga toppmöte 1998.2
Detta resulterade i ett förslag från G7:s finansministrar "för att bredda dialogen om viktiga ekonomiska och finanspolitiska frågor bland systemiskt betydande ekonomier." De bjöd sedan in dessa "betydande ekonomier" till ett möte i Berlin i december 1999.3
Idéerna för detta globala styrelsearrangemang hade dock föreslagits redan på 1970-talet av medlemmar från den Trilaterala kommissionen. För att nå framgång ansågs det viktigt att inkludera de största tillväxtekonomierna. Detta återspeglades i deras rapport från 1976 The Reform of International Institutions (av C. Fred Bergsten, Georges Berthoin och Kinhide Mushakoji).
Till en början var det bara finansministrar och centralbankschefer som deltog i mötena men sedan G20-toppmötet om finansmarknader och världsekonomi 2008 har stats- eller regeringschefer bjudits in (bland de första deltagarna var Brasiliens president Lula da Silva).
Denna uppgradering realiserades efter lobbyism från WEF. Som det står i deras 50-årsbok WEF: A Partner in Shaping History 1971–2020:
Klaus Schwab, bland andra, föreslog i flera tal att lyfta G20-mötet till att bli ett sant globalt toppmöte.
G20 har sedan successivt fått fler fokusområden och är i själva verket ett embryo för en världsregering. G20-medlemsländerna når cirka 80 % av världens befolkning, och organisationen fungerar som ett verkställande råd för att implementera FN:s mål för hållbar utveckling samt WHO:s hälsoagenda.
Förre ledaren för Sovjetunionen, Mikhael Gorbatjov, kallade den en gång den "globala politbyrån". Gruppen består idag av 19 medlemsländer plus Europeiska unionen (EU) och den nyligen accepterade Afrikanska unionen (AU).
Förenta nationernas generalsekreterare är en permanent gäst tillsammans med representanter från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), ASEAN, WTO, ILO, IMF, Världsbanken och Financial Stability Board.
En stor del av deras arbete sker genom "Finance Track" och "Sherpa Track".
“Finance Track”, med sju tekniska grupper och en arbetsgrupp, handlar om makroekonomi och uppbyggnaden av en ny internationell finansarkitektur. Deltagarna är representanter från de internationella finansiella institutionerna (Världsbanken, IMF, BIS), regionala utvecklingsbanker, finansministrar och centralbankschefer (FMCBGs).
Deras Joint Task Force on Finance and Health är ett forum som ska förbättra Pandemic Prevention, Preparedness and Response (PPR) för en "anpassning till One Health Approach och Världshälsoorganisationens (WHO) prioriteringar och mål". Sekretariatet är placerat vid WHO:s högkvarter i Genève och har stöd från Världsbanken.4
“Sherpa Track” har femton arbetsgrupper (inom områden som hälsa, jordbruk, utbildning och energiomställningen), två arbetsgrupper och ett "Bioekonomiinitiativ". Arbetet leds av G20-ledarnas personliga sändebud. Andra deltagare är ministrar från G20-medlemsländerna och internationella organisationer som OECD och FN.
G20 utgörs också av 13 engagemangsgrupper från olika delar av samhället. Dessa inkluderar Women20, Youth20, Cities20 (borgmästare), Science20, Business20 och Think20 (tankesmedjor). De två sistnämnda är de mest centrala och mäktiga bland dessa grupperingar. B20 har också nära band till WEF med Klaus Schwab som medlem av det rådgivande rådet.
Det senaste tillskottet är Oceans20, som främjar marin hållbarhet med stöd från World Economic Forum.
Dessa grupperingar gör anspråk på att representera ”civilsamhällets” röster. Ett socialt toppmöte hålls i november för att presentera deras olika förslag inför ledarmötet.
G20 styrs i år av de tre BRICS-länderna Brasilien (ordförande), Sydafrika (inkommande ordförande) och Indien (tidigare ordförande). Detta arrangemang fungerar som en garanti för en bibehållen agenda.
Sambandet mellan klimat och hälsa är som alltid en del av programmet. Detta kan ses i ljuset av årets World Health Assembly som är tänkt att ge WHO utökad auktoritet ("One Health Regime"). WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom hyllade nyligen Brasiliens prioriteringar.5
Ett av deras förslag är "Resilient Health Systems", som "syftar till att försvara universella hälsosystem för att möta de stora utmaningarna med global hälsostyrning, som de som orsakats av klimatkrisen". En mekanism kommer att diskuteras som ger regeringar en möjlighet att byta ut sina skulder mot hälsoresultat.6
Detta är utformat som en del av att uppnå FN:s hållbarhetsmål 3 – Hälsa och välbefinnande.
Kommer detta att resultera i tvångsvaccination av befolkningen i de fattiga länderna för att bli räddade från konkurs?
Man undrar vad det är för överraskningar som väntar?
Vad betyder det att en av panelerna (med deltagande av Tedros Adhanom och Brasiliens hälsominister Nisia Trindade Lima) vid nästa veckas årliga WEF-möte heter "Preparing for Disease X"?
Med nya varningar från Världshälsoorganisationen om att en okänd "sjukdom X" kan leda till 20 gånger fler dödsfall än coronavirus-pandemin, vilka nya ansträngningar behövs för att förbereda sjukvårdssystemen för de många utmaningar som ligger framför oss?7
Brasilien kommer också att lansera arbetsgruppen för den globala mobiliseringen mot klimatförändringar "för att förbättra den globala makroekonomiska och finansiella anpassningen för att genomföra målen i FN:s ramkonvention om klimatförändringar och Parisavtalet".8
Brasilien är världens sjunde största oljeproducent, och det är inte särskilt troligt att de skulle döda hönan som värper guldägg. Detta har mer att göra med skapandet av ett nytt teknokratiskt ekonomiskt system byggt kring användningen av energi och en koldioxidvaluta.
Den akademiska tankesmedjan Sustainable Finance Lab föreslog nyligen ett Global Carbon Coin. En valuta baserad på "naturligt lager av något slag, eller den återstående koldioxidbudgeten."
På så sätt kan en ny global reservvaluta uppstå. Detta har inte bara miljöfördelar utan svarar också på en växande uppmaning att skapa mer balans i det nu unipolära globala monetära systemet – en uppmaning som tydligt kommer från de stora framväxande BRICS-ekonomierna.9
BRICS – The voice of the Global South
Så låt oss prata om BRICS. Är de ett alternativ? Många verkar tycka det.
Gruppen grundades av Brasilien, Ryssland, Indien och Kina i Yekaterinburg, Ryssland, 2009 som BRIC, och ses som en motvikt till det västdominerade G7. Rösten från den globala södern. Ett år senare, med Sydafrikas tillägg, blev de BRICS.
BRICS-toppmötet 2024 skulle ursprungligen hållas i Brasilien men överfördes till Ryssland och Vladimir Putin på grund av Brasiliens åtaganden som värd för G20 i år.
Ledarmötet kommer att äga rum i Kazan, Tatarstan, i oktober med uppdraget att upprätta en "rättvis" världsordning.10 Detta står, enligt Putin, i opposition till den "regelbaserade" ordning som främjas av väst och G7. Mottot är "Strengthening Multilateralism for Equitable Global Development and Security".11 Denna gång med deltagande av fem nya medlemsländer.
Ett av de nya länderna är Förenade Arabemiraten, även värd för det WEF-anslutna World Governments Summit och det senaste internationella klimatmötet – COP28. UAE är ett förebildsland för den futuristiska agenda som WEF främjar genom den fjärde industriella revolutionen. De är en nyckelpartner till WEF samt huvudnavet för FN i Mellanöstern.
En mer överraskande ny upplaga är den teokratiska islamiska republiken Iran. En ärkefiende till USA och Israel som har skapat allianser med Kina och Ryssland och säljer olja till Indien.
Med tillägget av Saudiarabien innebär detta också att sex av världens tio främsta oljeproducenter är medlemmar i BRICS.
Detta ger BRICS en del muskler. Men det är en grupp med tydliga skiljelinjer mellan medlemsländerna. De är utspridda på tre kontinenter, har kulturella och religiösa skillnader och är något lamslagna av en ledarskapskamp mellan Indien och Kina.
De nya medlemmarna Iran och Saudiarabien tävlar också om inflytande i Mellanöstern och har varit inblandade i proxy-krig mot varandra. Iran är den ledande shiamuslimska makten medan Saudiarabien är den ledande sunnimuslimska makten. Diplomatiska förbindelser har dock återställts med hjälp av Kina sedan mars 2023.
G7 är mycket mer homogena med en tydligt definierad ledare (men med minskande makt).
BRICS är inte, som ofta skildras i alternativa medier, ett riktigt alternaiv på världsscenen. De utmanar inte FN:s Agenda 2030 eller WEF:s fjärde industriella revolution. BRICS agerar inom det internationella systemets gränser. Alla BRICS-länder införde lockdowns och maskmandat under COVID-19. De deltar alla i den oändliga raden av klimattoppmöten (Brasilien kommer att arrangera COP 30 2025).
Sex av BRICS-medlemmarna är medlemmar i G20 (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Sydafrika och Saudiarabien). Det här är länder som alla vill säkra sina platser och få inflytande i det framväxande globala managementsystemet. Den gamla hegemonin håller sakta på att dö och världens sociopater är i behov av en ny värd. Detta är vad deras nya "topporgan" för världsekonomin är planerad att vara.
Ett av kriterierna för att ansöka om BRICS-medlemskap är vidare att ”vara engagerad i att uppnå de hållbara utvecklingsmålen”.12
Vid det senaste BRICS-toppmötet i Sydafrika underströk BRICS sitt engagemang för att "mobilisera de medel som krävs för att genomföra 2030-agendan" och lyfte fram de "betydande möjligheter" som Framtidens toppmöte utgör i Johannesburg II Leaders Declaration. Vid toppmötet deltog också FN:s generalsekreterare António Guterres.
WEF – Brobyggaren
De verkliga härskarna, ägarna av de stora företagen och bankerna, står bakom såväl BRICS som G7. Detta gäller särskilt för den mest synliga manifestationen av deras inflytande: World Economic Forum.
WEF verkar över hela världen. Som Klaus Schwab sa 2020:
Forumet har byggt upp en utmärkt relation med Ryska federationen. Både med näringslivet och med regeringen.
Den ryske Sberbanks vd och en nära allierad till Vladimir Putin, Hermann Gref, var ledamot av WEF:s styrelse i elva år (2011–22), medan Putin har känt Schwab sedan de möttes första gången i S:t Petersburg 1992.13 Denna " excellent relation” blev dock lite frostig efter att kriget i Ukraina bröt ut.14 Åtminstone officiellt.
Den ryska attacken kan knappast ha varit en överraskning för WEF med tanke på att det har pågått en konflikt mellan Ryssland och Ukraina sedan 2014. Trots sanktioner från USA och EU fortsatte WEF att samarbeta med Ryssland under Cyber Polygon-övningen som arrangerades årligen av Sberbank 2019–2021, samt knyta djupare band genom ett nära partnerskap mellan WEF och S:t Petersburg Economic Forum.
Det är ingen vild gissning att relationen kommer att återställas när konflikten väl har lösts.
Kina har också utvecklat nära band till WEF. Årsmötet för The New Champions ("Summer Davos") har arrangerats i de kinesiska städerna Tiunjan och Dalian sedan 2007.15
WEF har öppnat Centers for the Fourth Industrial Revolution (C4IR) i Brasilien, Kina, Sydafrika, Indien, Förenade Arabemiraten, Saudi-Arabien, medan centret i Ryssland (som öppnade så sent som 2021) har stängts på grund av konflikten i Ukraina.16
WEFs Global Shapers Community (för ungdomar mellan 20 och 29) har hubbar i 152 länder med uppdraget att "inspirera, stärka och koppla ihop unga ledare för att stärka sina samhällen och förändra världen" under ledning av Klaus Schwab och Council on Foreign Relations-ordförande David Rubenstein. Alla BRICS-länder utom Iran har eller har haft hubbar.17
WEF har också "penetrerat" BRICS med deras Young Global Leader-program (och föregångare Global Leaders of Tomorrow). Det finns nu över 800 WEF-utbildade ledare i BRICS-länderna. Flera av dem i regeringsbefattningar, men de flesta inom näringslivet.
Följande lista över unga globala ledare i BRICS-länder är framtagen av data från Pharos WEF YGL-lista.
Brasilien: 73
Ryssland: 69
Indien: 204
Kina: 206
Sydafrika: 120
Egypten: 23
Etiopien: 10
Iran: 9
Saudiarabien: 44
Förenade Arabemiraten: 47
WEF har också, av uppenbara skäl, ett inflytande på västvärlden. Värd för G7-toppmötet är i år Italien och deras premiärminister Giorgia Meloni, med klimatförändringar, artificiell intelligens och livsmedelssäkerhet som fokus. Till detta kan läggas "försvaret av det regelbaserade internationella systemet" som Ryssland, enligt G7, har "underminerat" på grund av deras "angreppskrig mot Ukraina".18
Detta är praktiskt taget samma ämnen som de som kommer att diskuteras vid nästa veckas årliga WEF-toppmöte. Gäster som bjuds in till Davos i år inkluderar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy, som kommer att diskutera "principerna och genomförandet" av sin fredsplan.19 Ingen rysk ledare har dock bjudits in denna gång.
Vi kan förvänta oss att det som händer från Davos kommer att påverka agendan för alla arenor för globalt samarbete. Det gäller såväl G7, BRICS som G20.
Nästa månad kommer World Government Summit att hållas i Dubai, Förenade Arabemiraten, med uppdraget att "forma framtida regeringar" med "smart teknologi".
Den verkliga kampen handlar om vem som ska kontrollera den framtida världsordningen när arkitekturen väl är på plats. Kanske en "pålitlig" AI?
Vi kan vara säkra på att WEF kommer att bli en vinnare, oavsett utfall. I deras led finner vi kris- och krigsprofitörerna som blir rika på de pågående konflikterna och "utmaningarna" i världen. De tjänar stora pengar på ryska "specialoperationer", det israeliska kriget mot terrorismen, covid-vaccinationer, klimatåtgärder, såväl som på "smarta" AI-system.20 Deras profiterande respekterar inga gränser.
Det är talande att WEF:s nyligen publicerade Global Risks Report 2024 inte ser "väpnad konflikt" som den största globala katastrofrisken under de kommande två åren, utan "felaktig information och desinformation".
Kan vi gissa att de är rädda för att bli ännu mer exponerade?
WEF har utsatts för mycket kritik i efterdyningarna av pandemin som har skadat deras rykte.
Det hålls också val som påverkar tre miljarder människor i år. Detta kan, enligt rapporten, intensifiera användningen av felaktig information och desinformation för att störa valprocesser och riskera att "undergräva legitimiteten för nyvalda regeringar", vilket kan resultera i våld och oro.
Detta skulle kunna väcka auktoritära reaktioner. Som det står i rapporten:
… spridningen av desinformation och felaktig information kan utnyttjas för att stärka digital auktoritärism och användningen av teknik för att kontrollera medborgarna. Regeringar själva kommer i allt högre grad att kunna avgöra vad som är sant, vilket potentiellt tillåter politiska partier att monopolisera den offentliga diskursen och undertrycka avvikande röster, inklusive journalister och motståndare.
Resultaten i rapporten är redan en del av G20-agendan:
Arbetsgrupper som Digital Economy WG – för att bekämpa desinformation – och Global Mobilization Task Force against Climate Change, föreslagen av Brasilien, är exempel på G20-forum vars uppdrag är att föreslå konsensus och konkreta åtgärder för att möta de allvarliga frågor som WEF lyfter fram i sin rapport.21
Jag avslutar med några passande textrader och musik av Megadeths Dave Mustaine.
Peace sells… but who’s buying?
www.g20.org/en/about-the-g20/e-book-brasil-na-presidencia-do-g20
www3.weforum.org/docs/WEF_A_Partner_in_Shaping_History.pdf
www.g20.utoronto.ca/docs/g20history.pdf
www.mef.gov.it/inevidenza/2021/article_00067/G20-Joint-Finance-and-Health-Ministers-Communique-29-October-2021.pdf
www.g20.org/en/news/world-health-organization-defends-global-equity-in-health-and-finance
www.g20.org/en/news/sus-is-a-reference-for-brasils-health-proposal-at-the-g20
www.weforum.org/events/world-economic-forum-annual-meeting-2024/sessions/preparing-for-a-disease-x
www.g20.org/en/tracks/sherpa-track/climate-change
globalchallenges.org//app/uploads/2023/12/The-climate-trillions-we-need-4.pdf
www.ft.com/content/dec93c8a-35f0-48cf-9630-17b6c58a9631
en.kremlin.ru/events/president/news/73202
brics2023.gov.za/wp-content/uploads/2023/11/BRICS-Membership-expansion-guiding-principles-criteria-and-standards-2023.pdf
www3.weforum.org/docs/WEF_A_Partner_in_Shaping_History.pdf
www.weforum.org/agenda/2022/02/ukraine-our-full-solidarity/
www.china.org.cn/business/summerdavos2009/node_7076769.htm
c4ir.ru/en/
weforum.ent.box.com/s/s1pu3rhxv4757degjrtom1mzow6x7i8b
www.g7italy.it/en/
www.weforum.org/events/world-economic-forum-annual-meeting-2024/sessions/press-conference-national-security-advisers-on-ukraine
www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/8J2zXW/saab-tjanar-miljarder-pa-hot-om-krig
www.g20.org/en/news/world-economic-forum-report-states-that-disinformation-and-extreme-weather-are-the-main-threats-to-the-world-today